Benefietavond: € 4.500 voor Syrië

“Mijn moeder is bang”, zei een Syrische muzikant aan het begin van een benefietavond voor slachtoffers van de aardbeving in zijn geboorteland. “Zij woont in het gebied waar net de tweede zware schok heeft plaatsgevonden.”

Emoties, prachtige liederen, gulle gaven en roerende dichtkunst: Theater de Liefde bedankt iedereen die aanwezig was, en die steun gaf aan de Syrische slachtoffers van de aardbeving waarbij tienduizenden om het leven kwamen. Samen brachten we €4369,51 op, Theater De Liefde rondt dat af naar €4500,-. 

We kijken terug op een intense avond vol roerende muziek van Jawa Manla en de Saba-band, en indringende woorden van poëet Munzer Al Kaddhoul. Syrië – in al z’n pracht maar vooral in z’n verdriet en onmacht – kwam door de meeslepende klanken en de ingetogen sfeer bijna tastbaar dichtbij. 

Burgemeester Jos Wienen wist al aan het begin van de avond een brug tussen Haarlem en het Midden-Oosten te slaan door bewogen te spreken over medemenselijkheid en medelijden. De zaal zinderde.

Initiatiefnemer en zangeres Jawa Manla: “Muziek is in de Arabische cultuur essentieel. We maken niet alleen tijdens concerten muziek, maar ook in ons dagelijks leven. Op blije en op verdrietige momenten, want muziek verbindt.’

Alle betrokkenen én Theater De Liefde werkten belangeloos aan dit benefietconcert mee. Omdat vanwege Europese sancties tegen het regime in Syrië Europese hulp en goederen moeilijk op de juiste plek te krijgen zijn, wordt de opbrengst geschonken aan lokale hulporganisatie in Syrië.

Bekijk hier de reportage die NH Nieuws maakte over de benefietavond.