Bestel kaarten

Over 
de liefde

Er staat een theatertje in de binnenstad van Haarlem. Deze parel, verstopt in de rosse buurt, biedt een warm onderdak aan de beste cabaretiers van Nederland, jong kleinkunsttalent, de leukste muzikanten en de brutaalste stand-upcomedians van het land. Theater De Liefde is als een speeltuin waar zij vrij zijn, waar ze schaamteloos kunnen spelen, waar ruimte is om nieuw werk uit te proberen en talent te ontwikkelen en waar zij zich thuis voelen.

Zo’n klein, rebels theater was er drie jaar geleden nog niet in Haarlem. En nu speelt het een belangrijke rol in het culturele leven van de stad en Noord-Holland. De kaartjes zijn er altijd zo goedkoop mogelijk omdat De Liefde het belangrijk vindt dat haar voorstellingen voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk zijn. Om die reden werken er alleen vrijwilligers; stuk voor stuk Haarlemmers die met alle liefde en energie hun steentje bijdragen om deze parel te laten glanzen. En dat lukt, De Liefde floreert en is financieel gezond! En als er winst wordt gemaakt, stoppen we dat in innovatie van onze programmering, het pand of de techniek. 

De Liefde telt 120 stoelen die regelmatig allemaal vol zitten. Omdat Haarlemmers van cabaret, kleinkunst en muziek houden. En omdat er zelfs uit de wijde omtrek van de stad mensen graag naar het theater komen. Zo maken we cultuur toegankelijk voor een grote groep mensen, van alle leeftijden en achtergronden, uit de buurt, de stad en de provincie. En zo levert De Liefde een essentiële bijdrage aan het culturele leven in Haarlem. 

De Liefde is onafhankelijk. Dat is belangrijk omdat ze zich het liefst van haar rebelse kant laat zien. Dat doet ze door verrassend jong talent te programmeren, gevestigde namen met bijzondere programma’s een podium te bieden en bijvoorbeeld een eigen open podium te organiseren. Stuk voor stuk voorstellingen die op de andere podia in Haarlem niet te vinden zijn. 

De Liefde werkt wél graag samen met haar culturele collega’s in Haarlem. Zo programmeerde Schuur al eens films bij ons, sloegen we tijdens het Vinyl Festival de handen ineen met de Haarlem Blues Club, werken we samen met het Conservatorium van Inholland en denken we na over samenwerking met onder andere de Pletterij en Circus Hakim. Soms wordt De Liefde ook verhuurd voor culturele initiatieven, een discussie van de gemeente of bijvoorbeeld bijeenkomsten van maatschappelijke organisaties.  

En zo ziet De Liefde een mooie toekomst voor zich. Een toekomst waarin ze ruimte kan blijven bieden aan de voorstellingen die ze nu programmeert, maar waarin ook plek is voor nieuwe samenwerkingen, nieuwe wegen en nóg meer eigenzinnige theatermakers. Het liefst blijft zij dat doen in het pand aan het Begijnhof, dat haar past als een warme jas. Maar ook als dat uiteindelijk geen optie blijkt, zal De Liefde blijven bestaan. Want Haarlem kan - als stad die álles heeft - dit theater niet meer missen!