Veilig uitgaan: Ask for Angela

Theater De Liefde doet mee aan ‘Ask for Angela’, een campagne om het uitgaan in Haarlem veiliger te maken. Als je je in een onveilige situatie bevindt, kun je aan ons personeel vragen of ‘Angela’ aan het werk is. Je wordt dan meegenomen naar een veilige plek om de situatie te bespreken en behandelen.

Niet alleen vrouwen, ook mannen en non-binaire personen die tijdens het uitgaan worden lastig gevallen, kunnen met de code ‘Werkt Angela vanavond?’ bij de bar of het deurpersoneel aangeven dat ze zich in een ongemakkelijke situatie bevinden. Dit kan zijn vanwege dreigend gedrag van andere bezoekers, seksuele intimidatie of andere vormen van agressieve of onveilige situaties.

Veilig uitgaan
Met ‘Ask for Angela’ hoopt Theater De Liefde, maar bijvoorbeeld ook Patronaat en diverse andere clubs en café’s in Haarlem het veiligheidsgevoel in het uitgaansleven te vergroten. Bezoekers worden via social media en in het theater zelf op de campagne geattendeerd. In De Liefde hangen posters en stickers die vertellen wat je kunt doen als je je onheus bejegend voelt.

De Liefde wil een open, veilige en vrije plek zijn voor iedereen. Het gevoel van veiligheid is daarbij van groot belang. Met ‘Ask for Angela’ hoopt De Liefde dit streven nog meer kracht bij te zetten en zo goed mogelijk te realiseren. Want uitgaan moet voor iedereen veilig zijn!

Statement
Maar liefst één op de drie vrouwen krijgt in haar leven te maken met geweld en dat geweld komt in vele vormen. Van straatintimidatie tot huiselijk geweldig en femicide. Om hier een statement tegen te maken riepen UN-Women en een groot aantal vrouwenorganisaties over de hele wereld de ‘Orange The World-campagne’ in het leven. Hierbij worden jaarlijks vanaf 25 november zestien dagen lang prominente gebouwen oranje verlicht. De kleur van de hoop op een betere toekomst voor vrouwen en meisjes. Nederland doet voor het zevende jaar op rij mee aan deze campagne, zowel op regionaal als landelijk niveau. Ask for Angela is dit jaar in Haarlem een belangrijk onderdeel van de campagne.